Lisans: Demo
Boyut: 9.7 MB
Ekleyen:
Arayüz: Türkçe
Güncelleme:
Sistem:Windows
Optikos Optik Okuma Sistemi; otomatik veya elle beslemeli bir tarayıcı (scanner) ile çalışan optik okuyucu  sistemi  optik formlarınız tükenmez kalemle işaretlenmiş, buruşmuş, kağıt tarayıcıdan eğri geçmiş, hatta optik formlarınız fotokopi ile çoğaltılmış olsa dahi  yapmış olduğunuz sınavları en doğru ve sorunsuz olarak değerlendirebilmenizi sağlar.   Genel Özellikler: Akıllı Okuma Modülü   Bu sistem dershaneler, sınav veya anket değerlendirme merkezleri, merkezi sınav yapan kuruluşlar veya okullar için geliştirilmiştir. Üretmiş olduğumuz Optik Okuyucu Sistemi Tarayıcı ( Scanner ) ile çalışmaktadır. Optik Okuyucu Programı(OptikOS v6.4d) tarayıcıdan optik formları otomatik bir şekilde resim olarak alır ve alınan optik formun resmini görüntü işleme teknikleri ile analiz eder ve size anında ad, net, puan gibi tüm bilgileri verir. Yani aynı anda hem optik formlarınızı okur hem de değerlendirme işlemini gerçekleştirir. Tarayıcı ile Optik okumanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Değerlendirme işlemi görüntü işleme teknikleri ile yapıldığından belirli açılarda eğri taranmış, tükenmez kalemle işaretlenmiş, yıpranmış (barkodlar haricinde), öğrenci kötü işaretlemiş, matbaadan bazı hatalı basılmış formları dahi başarıyla okuyabilmektedir. Optik Okuyucu Programındaki hassasiyet ayarlarındaki  tanımlanan 8 parametre sayesinde hatalar rahatlıkla engellenmektedir. Yani Optik okuyucu programımızın okuma işlemi normal optik okuyucularla kıyaslanamayacak kadar gelişmiştir. 
  
Normal optik okuyucular ile karşılaştırıldığında tek dezavantaj olarak söylenebilecek olan şey hızdır!. Fiyatı 150$  olan otomatik beslemeli  bir tarayıcılı cihaz ile saatte ortalama  600 öğrencinin kağıdı okunmakta ve değerlendirilmektedir. Fiyatı 1.500 - 2.000YTL aralığında olan gelişmiş çeşitli tarayıcı modelleri ile de saatte 2.000 - 4.000 kadar optik form değerlendirilebilmektedir. Kısaca özetleyecek olursak;
  • Tükenmez kalemle işaretlemeleri okuyabilir.
  •  Eğri taranmış formları otomatik düzeltip okuyabilir.
  • Matbaadan hatalı basılmış formları okuyabilir.
  • Genelde saatte 600-1500 kağıt okuyabilir.
  • Fotokopi ile çoğaltılmış formları okuyabilir.
  • Buruşmuş, yıpranmış kağıtları okuyabilir.
  • Okuyucu cihaz olarak kullanılan tarayıcıyı diğer işlerinizde de kullanabilirsiniz.
Normal Optik okuyucu kullanmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir? Tarayıcılı sistemlerle karşılaştırılır ise açık ve net olarak söylenebilecek tek avantajları hızlarıdır. Eğer saatte 5.000 ve üzeri optik form okuma ihtiyacı duyuyorsanız bu ürünleri tercih edebilirsiniz. Ama okul veya dershanelerin yaptıkları sınavlara aynı anda giren öğrenci sayısı genelde 1000'den az olmaktadır. Fiyat konusunda ise normal optik okuyucular çeşitli modellerine göre 3000-10.000euro gibi rakamlara satılmaktadır. Ve bu cihazlar sadece ve sadece optik formları değerlendirmekte kullanılmaktadır. Okuduğu optik formların bilgilerini de ham data(işlenmemiş) olarak vermekte olup bu bilgileri değerlendirmek, karne veya istatistik almak için ikinci bir yazılımla  ihtiyaç duymaktadır.
 
Kısaca Normal Optik Okuyucular:
  • Tükenmez kalemle işaretlemeleri okuyamaz.
  • Eğri gelen formları otomatik düzeltme ve okuma yapamaz.
  • Matbaadan hatalı basılmış formları okuyamaz.
  • Modeline göre saatte ortalama 4000 ve üzeri kağıt okuyabilir.
  • Fotokopi ile çoğaltılmış formları okuyamaz.
  • Buruşmuş, yıpranmış kağıtları okuyamaz.
  • Okuyucu olarak kullanılan cihaz başka işlerinizde kullanılamaz.
Optik Okuyucu Programı istediğiniz marka veya model bir tarayıcı ile çalışabilir. 
 
 Hızın önemli olmadığı veya öğrenci sayısının az olduğu yerler için ise manuel (el ile beslemeli) tarayıcılarda kullanılabilir. Bu sistem ile de dakikada 3 kağıt okunabilmektedir. Optik Okuyucu yazılımımı yapılan sınav değerlendirmelerini Text(.txt, .dat) olarak aktarabilmektedir. Bunun yanında yine bu sınav sonuçlarını istenildiği takdirde Excel'e aktarabilir veya internete aktarmak üzere Web sayfasına(*.html) çevirebilirsiniz. Programdan ÖSS için 150 den fazla LGS için ise 120 den fazla farklı rapor alınabilmektedir. Mesela Matematik yanlışlarına göre aşağıya veya yukarıya doğru sıralı. Veya grup, kitapçık, isim, gibi kullanılan tüm alanların küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe doğru sıralı olarak raporları alınabilir ve bu sonuçlar Txt, Excel veya Html olarak aktarılabilir. Soru ve Şık analizi mevcut olup elde edilen sonuçlar raporlanabildiği gibi istenilirse yine Txt, Excel veya Web sayfasına otomatik olarak aktarılabiliyor.
 
Optik Okuyucu için geliştirilen Form Tanıtım(Tasarım) Modülü ile de istediğiniz formu 1 dakikada tanımlayabilir ve değerlendirebilirsiniz. Yani bu modül sayesinde herhangi bir Optik Form ile yapılan sınavları Optik Okuyucu Yazılımına rahatlıkla tanıtabilir ve anında değerlendirmesini yapabilirsiniz. Optik Okuyucu Programında ÖSS için 5, LGS içinde 4 farklı Karne mevcuttur. Karne Tasarım Modülü ile siz istediğiniz şekilde ve renkte kendi karnenizi tasarlayabilirsiniz. Karne tasarlama işlemi koordinat girme ile değil de fare ile sürükle bırak mantığı ile çok basit bir şekilde yapabilirsiniz.
 
 
Geliştirdiğimiz Optik Okuyucu Yazılımı değerlendirilecek kağıt tarayıcı yüzeyine belirli sınırlar içerisinde eğri konulsa dahi okuma işlemi sırasında var ise eğrilikleri otomatik olarak algılar ve gerekli düzenlemeleri yaparak okuma işlemini gerçekleştirir.  Tercih ettiğiniz programda bu özelliği sorunuz. Çünkü tarayıcı kağıtları her zaman düzgün alamaz.
Önemli Notlar: Bazı Özellikleri

• Programdaki hassasiyet ayarları ile matbaadan kaynaklanan basım hatalarına göre sensör bazlı optik okuyucularda "normalde okunmaz" denilen hatalı kağıtları dahi çok basit birkaç parametre değişikliği ile okuyabilme, Kağıt, tükenmez kalemle (siyah,mavi,kırmızı) işaretlenmiş olsa dahi kağıdı başarıyla okuyabilme, Yine aynı şekilde öğrencilerin işaretleme kalitelerine göre hassasiyet ayarlarında yapılacak birkaç değişiklik ile çok kötü işaretlenmiş kağıtları okuyabilmektedir.

• Gerekli katsayıların girilmesi ile otomatik olarak puan hesaplaması, Genel sıralama veya birden fazla dershane tarafından yapılan sınavlar için ayrı ayrı grup sıralaması yapabilme,

• Optik değerlendirme sonucu öğrencilere verilmek üzere İlköğretim için 2 karne mevcut olup bunlardan biri matbaa çıkışlı kağıttaki ilgili yerleri doldurmak üzere tasarlanmış karne olup, diğeri ise normal boş bir A4 kağıda üç öğrenci sonucunu net grafikleriyle beraber dershane adı vs. bilgileri basabilme,

•ÖSS için ise 3 farklı karne mevcut olup tamamında net grafiği dahil gerekli tüm bilgileri görebilme, ÖSS ve OKS de sorular için tanımlamış olduğunuz konulara göre doğru, yanlış,net sayılarını ve yüzdelerini görebileceğiniz konu analizi. KTT(Konu Tarama Testi) ile günlük ya da haftalık olarak öğrenci performans ve gelişimini ölçebilme imkanı. İstenilen ÖSS ile ilişkilendirerek dinamik olarak Yabancı Dil öğrencilerinizin sınavlarını yapabilme imkanı. YDS puanına etkisi olacak derslerin verilerini belirtmiş olduğunuz ÖSS den alarak doğru ve kesin sonuçlar üretebilir, rehberlik çalışmalarınızda öğrencilerinize daha etkin planlama sunabilirsiniz.

• Benzer şekilde program sayesinde KPSS sınavlarını değerlendirebilirsiniz. Program yine aynı şekilde KPSS içinde birçok rapor sunmaktadır. Soru Frekans Analizi sayesinde öğrencilerinizin, il, ilçe, okul, sınıf, şube ve grup bazda başarılarını, sorularını cevaplama oranlarını görebilir, stratejilerinizi ve planlarınızı denetleyebilirsiniz.

• Değerlendirmesi yapılmış olan bir sınav daha sonra katsayıları, cevap anahtarı, doğru/yanlış götürme oranı, soru iptali vs. gibi parametrelerde yapılan değişlikler doğrultusunda sınavı anında yeniden değerlendirebilmektedir.

• Tüm bilgiler doğrudan raporlanabildiği gibi aynı zamanda da tamamı Excel’e aktarılabilmektedir. Daha da fazlası olarak bu raporlamaların tamamını internetten yayınlamanız için HTML formatına yani Web sayfasına otomatik olarak çevirebilmektedir. Kağıt, okuyucuya eğri konulsa dahi "otomatik düzeltme" özelliği ile başarıyla okuyabilmektedir.

• Yapılan sınav değerlendirmesini Türkiye genelinde dershane programlarının standart olarak kullandıkları .txt(.dat) formatına çevirebilme, Çok sayıda farklı imtihan okuyabilme ve bunları farklı veritabanlarında tutabilme özelliği ile de diğer dershanelerden gelecek kağıt okuma taleplerine cevap verebilme, Tek bir tuşla yüzlerce kağıt okuyabilme, Geçmiş yılların bilgileri de dahil olmak üzere istenilen şekilde geriye dönük raporlamaların yapılabilmesidir.

• Soru ve Şık Analizi , Soru frekansı analizi yapabilme özelliği. Örneğin yapılan bir sınavda A kitapçığına sahip olan öğrencilerin Türkçe-Sosyal veya Matematik-Fen kısmından 5.soruyu kaç kişi doğru, yanlış işaretlemiş veya kaç kişi bu soruyu boş bırakmış gibi analizleri yapabilme ve bunları raporlayabilme. Şık analizinde ise yapılan sınavda örneğin Türkçe-Sosyal veya Matematik-Fen kısmından 27. sorunun A,B,C,D,E şıklarını kaç kişi işaretlemiş ve bu sorudaki doğru bilme yüzdesini görebilme ve bu sayede soruların çeldiriciliği gibi istatistikleri çıkarabilme olanağı sunar.

• Raporlama kısmı ile öğrenci sınav sonuçlarından istenilen alana göre dinamik olarak rapor alınabilmektedir. Yani normalde hiç istenmeyen bir rapor olarak örneğin öğrencilerin kitapçık türlerine, grup numaralarına, dershane numaralarına veya Sayısal kısımdan Kimya’da öğrencilerin yanlış sayılarına göre artan veya azalan şekilde tek ekranda tek tıklama ile rapor alabilme özelliği bulunmaktadır. Bunun yanında genel olarak istenen standart raporlar alabilme, Yapılan sınavda birden fazla grup var ise yine bir önceki özellikte olduğu gibi grupların ayrı ayrı raporlarını alabilme, Tarayıcı ayar formu ile tarayıcınızın tüm ayarlarını(Resolution, Brightness, Contrast vs.) değiştirebileceğiniz gibi istediğinizde yine aynı ekrandan yazılıma başka bir tarayıcıyı ilişkilendirilebilmektedir.
Gereklilikler: Sistem Gereksinimleri

OptikOS yazılımı Windows İşletim Sistemlerinin tüm versiyonlarında çalışmaktadır.

OptikOS yazılımı birçok konfigürasyon da çalışabilir. Okuma hızı, bilgisayar konfigürasyonunuz ile doğru orantılıdır. Okuma işlemi, görüntü işleme teknikleri ile yapıldığından hızlı bir okuma için daha iyi bir bilgisayar tercih edilmelidir. Bazı bilgisayarlarda bir formun değerlendirilmesi 0,7 sn sürerken yeni model bir bilgisayar ile bu süre 0,3 sn lere düşebilmektedir.


Donanım Gereksinimi ;

•İşlemci : Pentium 233 MHz (Tavsiye edilen: Pentium 500 MHz ya da üstü)
•RAM : 64 MB RAM (Tavsiye edilen: 128 MB RAM ya da üstü)
•Sabit Disk : 50 MB Boş Sabit Disk Alanı
•Ekran Kartı : OnBoard Ekran kartı
•İşl. Sistemi : Windows Sürümleri

OptikOS - Optik Okuyucu, Optik Okuma ve Değerlendirme Videoları

Sitemizdeki içeriğin kullanımından doğabilecek herhangi bir zarardan dolayı sitemiz sorumlu tutulamaz.
Sitemizden indirmiş olduğunuz dosyalara öncelikle virüs kontrolü yapmanız gerekmektedir.
Sitenin tüm hakları saklıdır. Copyright © 2002 - 2024 Gezginler
Kullanım Şartları | Gizlilik Politikası | Uyar Kaldır | Logo | Bize Ulaşın